Skiferstein ute – et allsidig produkt

Har du planer om å legge skifer i fliser eller heller ute? Skifer har en rekke bruksområder, og kan anvendes både ute og inne. Skifer som skal legges i løsmasser eller grus, betegnes som heller og har gjerne et tykkere format enn skifer som monteres med lim eller mørtel.

Skiferfliser egner seg godt ute

Skifer er et godt valg for utebruk. Overflatene er så å si vedlikeholdsfrie og vil kunne holde seg fine år etter år. Skiferen, som er spesielt klima bestandig, er derfor et supert valg for nordiske forhold. Ru overflate gjør også at skiferstein som ligger ute er trygg å gå på, da den ikke blir glatt i regnvær eller lignende.

Ulike typer skiferstein til utebruk

Skiferstein til utebruk kan både leveres i plater, bruddheller, flis, belegning, fasadestein, maskinstein, murstein,  takskifer, trinn, pipeheller, plater og bruddheller. Skiferen kan variere fra svært tykk og hard til lettere. Derimot er skiferen som regel veldig enkel å håndtere og å tilpasse til omgivelsene. Ved prosjekter som bruker store skiferstein er det vanlig å utføre med maskin. 

Her i Vinstra Flis & Naturstein kan vi tilby alle former for skiferstein til ditt uteprosjekt. Snakk med oss om du er usikker på hva slags skifer som egner seg på din uteplass.

Vanlige bruksområder for skiferstein ute

Skiferstein er et allsidig naturmateriale som brukes til ulike formål utendørs på grunn av sine estetiske og funksjonelle egenskaper. Nedenfor har vi listet noen vanlige bruksområder for skiferstein utendørs:

  • Takterrasse: Skiferstein er en populær løsning for takterrasser. Den er holdbar, værbestandig og gir et elegant utseende.
  • Gangstier og fortau: Skifer kan brukes til å lage vakre gangstier og fortau i hager og uteplasser. Den gir et naturlig utseende og er sklisikker.
  • Terrasser: Skiferfliser brukes ofte til å lage utendørs terrasser. De er holdbare og kan tåle værforholdene godt.
  • Fasader: Noen ganger brukes skifer som fasademateriale for å gi bygninger et unikt utseende. Det gir også isoleringsegenskaper.
  • Hagevegger: Skiferstein brukes til å bygge hagevegger, enten som tørre steinmurer eller med mørtel, avhengig av stilen du ønsker.
  • Svømmebasseng: Skiferfliser brukes rundt svømmebassenger på grunn av deres glatte overflate, som er komfortabel for føttene og gir et luksuriøst preg.
  • Utepeiser og grillområder: Skiferstein kan brukes til å bygge utepeiser, grillplasser og benker for en naturlig og rustikk følelse.
  • Hagebed og planteområder: Skifer kan brukes som kantstein rundt blomsterbed og planteområder for å gi en visuell separasjon.
  • Steintrapper: Skifer kan også brukes til å lage trappetrinn i hager og skråninger for å gi en enkel måte å bevege seg opp og ned.

Skiferstein – både med rette linjer og bruddheller – sklir godt inn med omgivelsene og skaper en naturlig fargepalett for uteområdet. Et tips når du har bestemt deg for hvilken skiferstein du skal bruke, er å bestille en ekstra pakke, så du har ekstra hvis det skulle være nødvendig.

Temperaturforskjeller

En ting som kan være greit å tenke over når det kommer til valg av skifer fliser ute, er temperaturen. Mørke skifer vil kunne bli svært varme i høye temperaturer, kontra mer porøs skiferstein som holder lavere temperatur. Til tross for at det er lite vedlikehold, må du likevel regne med å måtte rengjøre skiferen fra tid til annen.

Skal du legge skifer i mørtel eller løsmasser?

Velger du å legge skifer i mørtel, har du en naturlig barriere mot ugress og insekter mellom skiferplatene. Dersom du ønsker å legge skiferstein i sand, vil det være en fordel at skiferen er litt tykkere, slik at du er mer sikret mot bevegelse i platene.

Er du usikker på hva slags skiferfliser du skal velge til uteplassen? Spør oss gjerne! Her i Vinstra Flis & Naturstein jobber vi daglig med skiferstein – både til inne- og utebruk. Vi vet hvilke typer som egner seg til ulike formål.

Kontakt oss

Vinstra Flis og Naturstein As åpnet dørene i 2011 og har posisjonert seg i markedet som leverandør til alt fra en manns murerfirma, til entreprenører med over 50 ansatte.